Skocz do zawartości

Czy jesteś za wprowadzeniem danej skrzyni?  

395 użytkowników zagłosowało

1. 1. Skrzynia Sezonu

• Tak
      258
    • Nie
      95
    • Obojętnie
      42
  2. 2. Oldschoolowa Skrzynia

• Tak
      279
    • Nie
      79
    • Obojętnie
      37
  3. 3. Skrzynia 4Fun

• Tak
      217
    • Nie
      134
    • Obojętnie
      44

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

8pf5eKF.png

:wait: Witajcie droga społeczności!

Ponownie nadszedł moment kiedy to lud będzie musiał przemówić. :time:
Oezuuu znowu!? :foliarz2: Czego wy ciągle chcecie? Czeka was kolejna ankieta! :patrickHype:
Tak.. tak.. nie dość iż wykorzystujemy was do walki z Ufoludkami to jeszcze głosowanie. :pepemonkaS:

:pepega: Poniżej opiszemy nowy rodzaj Skrzyni Unikatów.
Podamy również nasz pomysł na kilka tego typu. :patrickHmm:
:patrickNote: Nad treścią tematu będzie umieszczona ankieta.
Waszym zadaniem jest dokładne przeczytanie tematu. :tusiejebnij:
:popcorn1: Następnie musicie przemyśleć sprawę i oddać głoś w ankiecie.
Oczywiście temat zostanie otwarty abyście mogli zaproponować modele. :pepeBAN:

No to do dzieła.. :patrickLurk:

meR30C3.png

Skrzynia Sezonu

Dodanie specjalnej Skrzyni Sezonu
Będzie dostępna aż do fuzji obu serwerów.
Jej zawartość jest standardowa poza Złotymi Przedmiotami.
Byłyby one losowane z puli wszystkich, które już nie są dostępne.
Przykładowo: Miecz A, Fryzura B, Fryzura C, Dzwon D, Sztylety X, Kostium Y, Włócznia Z.
Powyższe litery oznaczają po prostu nazwę zestawu czy też niedostępnej już skrzyni.
Co 12 godzin zawartość byłaby automatycznie mieszana (w wyborze skrzyni byłby licznik czasu).
PS: TAK! Zdajemy sobie sprawę iż ta propozycja jest kontrowersyjna.. ale to chyba najczęściej padające pytanie od graczy..
"Czy będą jeszcze kiedyś stare unikaty?" - Z jednej strony ich wartość spada, ale z drugiej ciężko będzie trafić te bardziej pożądane przedmioty.

Oldschoolowa Skrzynia

Dodanie specjalnej Oldschoolowej
Będzie dostępna już na stałe lub do jakiegoś czasu.
Byłyby one losowane z puli wszystkich Oldschoolowych nakładek, kostiumów, wierzchowców.
Głównie stare, różnokolorowe modele Hwangów, wybrane przez ludzi bronie.
Przykładowo: Miecz A, Fryzura B, Fryzura C, Dzwon D, Sztylety X, Kostium Y, Włócznia Z.
Co 12 godzin zawartość byłaby automatycznie mieszana (w wyborze skrzyni byłby licznik czasu).

Skrzynia 4Fun

Dodanie specjalnej Skrzyni 4Fun
Będzie dostępna już na stałe lub do jakiegoś czasu.
Byłyby one losowane z puli wszystkich 4Fun nakładek, kostiumów, wierzchowców.
Głównie śmieszne modele typu właśnie Czołg, jakiś samochodzik, tematyczne ubrania.

• Polubienie 2
  • Admin odblokował(a) ten temat
Opublikowano
16 minut temu, Wszechmocny napisał(a):

Opcja 3 na nie.. te czolgi tu pasują jak krowie siodło.

Yeah, zgodzę się z tym. U mnie to samo trzecia opcja na NIE :pepeNO:

Opublikowano
23 minuty temu, Satanist napisał(a):

Po co komu kolejne skrzynki? :patrickHmm:

Mialo nie byc znowu tych samych unikatow :patrickLOL:

Tak jak i zmian w atlantydzie czy wróżkach, kwestia głosowania 🤷🏻.. jeśli serwer robimy dla graczy, to kogo mamy słuchać jak nie ich głosu po części.. a trafić to co już było też nie będzie tak hopsiup.. też się zastanawiamy żeby dać tam tylko to czego w ogóle nikt nie trafił.

• Polubienie 2
Opublikowano
51 minut temu, Admin napisał(a):

PS: TAK! Zdajemy sobie sprawę iż ta propozycja jest kontrowersyjna.. ale to chyba najczęściej padające pytanie od graczy..
"Czy będą jeszcze kiedyś stare unikaty?" - Z jednej strony ich wartość spada, ale z drugiej ciężko będzie trafić te bardziej pożądane przedmioty.

Ta propozycja jest dla mnie nie do "przełknięcia". Z jednej strony ich wartość spada - jak to, skąd takie informacje? Nie uważam, aby wartości, szczególnie tych starszych unikatów, których jest znikoma ilość miały by spadać, są wręcz pożądane i gracze potrafią zaoferować kolosalne ceny za taki przedmiot. DEFINITYWNIE NA NIE ZA TĄ PROPOZYCJĄ. :pepeNO: :pepeNO: :pepeNO:

3 minuty temu, Admin napisał(a):

też się zastanawiamy żeby dać tam tylko to czego w ogóle nikt nie trafił.

Ewentualnie, tak jak napisałeś - to jest już rozsądniejsza opcja, takie, których nikt nie uzyskał. 

Opublikowano
5 minut temu, Admin napisał(a):

Tak jak i zmian w atlantydzie czy wróżkach, kwestia głosowania 🤷🏻.. jeśli serwer robimy dla graczy, to kogo mamy słuchać jak nie ich głosu po części.. a trafić to co już było też nie będzie tak hopsiup.. też się zastanawiamy żeby dać tam tylko to czego w ogóle nikt nie trafił.

Szefo bylo mowione ze nie bedzie skrzynek 2 raz niejednokrotnie, maja swoja wartosc tylko dlatego ze ich nigdy wiecej mialo nie byc, chyba nie ma przedmiotu ktory chociaz raz nie zostal wylosowany albo sie myle xD

• Polubienie 6
Opublikowano

Mocna propozycja, wypada dodać 3 grosze skoro głosuję 3x na nie.

Wprowadzenie możliwości zdobycia wcześniej limitowanych, unikalnych przedmiotów (które miały swoją wartość właśnie dzięki temu, że były dostępne w określonym czasie lub w ograniczonej liczbie) w regularnej rotacji skrzyń, jest krokiem, który może zniechęcić osoby, które wcześniej zainwestowały w te przedmioty.

Limitowane przedmioty mają swoją unikalną wartość nie tylko ze względu na ich wygląd, ale także na rarytasowość. Kiedy przedmioty te są dostępne tylko przez określony czas, albo tylko dla pewnej grupy graczy, ich wartość rośnie, co czyni je pożądanymi, kolekcjonerskimi "skarbami". Część graczy może czuć się rozczarowana i sfrustrowana, jeśli nagle przedmioty, które kupili za wysoką cenę lub zdobyli w trudny sposób, staną się dostępne dla każdego bez większego wysiłku.

Jeśli administracja zdecyduje się na dystrybucję tych przedmiotów, odwróci to ich pierwotną wartość – coś, co miało być unikalne i drogocenne, staje się powszechnie dostępne. Taki krok może rozczarować wiele osób, które traktowały te przedmioty jako "sybmol". Po prostu, jeśli coś jest dostępne dla każdego, przestaje być wyjątkowe.

To także zaburza rynek w grze. Kiedy unikatowy kostium, który przez długi czas był bardzo drogi i rzadki, stanie się dostępny przez skrzynie, jego cena na rynku może dramatycznie spaść. To z kolei może zniechęcić graczy, którzy inwestowali w te przedmioty, licząc na ich rzadkość i wartość.

Z perspektywy gracza i posiadacza unikatowych przedmiotów, wprowadzenie tego typu zmian może być postrzegane jako podkopanie tej unikalności. To tak, jakby ktoś otworzył drzwi do ekskluzywnego klubu i pozwolił każdemu wejść, obniżając wartość dostępu.

Jasne jest, że celem administracji może być dbałość o równowagę i zainteresowanie graczy, ale zachowanie unikalności przedmiotów to coś, co buduje lojalność i satysfakcję z gry. Rozważając tę decyzję, proszę miejscie na względzie, że długoterminowa wartość dla graczy to nie tylko dostępność przedmiotów, ale i ich unikalność, rzadkość oraz status.
To zmienia nie tylko postrzeganą wartość przedmiotów, ale także całe podejście graczy do tego, co w grze jest naprawdę cenne.

Takie decyzje mają ogromny wpływ na społeczność graczy, kolekcjonerów i tych co osiągają coś jak wygrana turnieju, a nie ma nic gorszego niż rozczarowanie tych, którzy zainwestowali w coś, co stało się symbolem ich zaangażowania w grę. 

• Polubienie 15
  • Podziękowanie 7
Opublikowano

Co do opcji 3 na prawdę grubo bym się zastanowił, o ile taki czołg czy np. sanie z eventu świątecznego na chwilę są śmieszne i fajne, tak na dłuższą metę dla wielu mogą być irytujące i zepsuć klimat ( mi osobiście przeszkadza ich rozmiar - jednak duży lew czy cerber wygląda lepiej niż sanie z dwoma czy czterema reniferami ), widzę że w ankiecie przeważa opcja na "tak", dlatego sugeruje po prostu odpowiedni wybór zestawów kosmetycznych.

Opublikowano (edytowane)

Propozycja związana ze starymi limitkami zdecydowanie na nie. Domniemam, że jest garstka graczy, która wydała kolosalne sumy na te najbardziej limitowane rzeczy i byłoby to „kapeczkę” niesprawiedliwe względem nich. Rozważyłbym jedynie opcje z rzeczami, których faktycznie w ogóle nie ma na serwerze.

Edytowane przez syty
Opublikowano

Jeżeli przedmioty które nigdy nie wypadły to spoko. Inaczej bezsensu rozwalony rynek będzie i tyle wartość obecnych unikatów poleci. Na samym początku było że skrzynki nie wrócą więc po co ta zmiana ? Hmm dajcie kolejne „nowe” i tak będą losować. 

• Polubienie 1
Opublikowano

Jeszcze odnośnie opcji numer 1. Jestem na nie jeśli chodzi o skrzynie "uzupełniające" poprzednie unikatowe sety, po prostu szansa na ich zdobycie już była i to nadaje im realnej wartości. Jeśli już miało by się coś pojawiać to nowości.

Opublikowano
52 minuty temu, Satanist napisał(a):

Szefo bylo mowione ze nie bedzie skrzynek 2 raz niejednokrotnie, maja swoja wartosc tylko dlatego ze ich nigdy wiecej mialo nie byc, chyba nie ma przedmiotu ktory chociaz raz nie zostal wylosowany albo sie myle xD

No skrzynek nie będzie przecież drugi raz. Będzie to ogromnie ciężkie trafić te fajniejsze itemy w ogóle w puli złotych, a co dopiero wylosować (pamiętajmy iż 12 godzin = całkowicie inna pula).. dlatego wzięliśmy jakkolwiek to pod uwagę w propozycjach.. Ale po to jest właśnie ankieta, część ludzi zawsze jest za, inni przeciw.

Opublikowano
4 minuty temu, Zięć Sołtysa napisał(a):

Ale piecze pupcia handlarzy is co sobie monopol na unikatach chcieli zrobic :kekw:

Mnie nie piecze bo nie handluje równie dobrze mogę to znajomym oddać. Miały być unikaty a zaraz będą zwykłe powszechne kostiumy 

Opublikowano
2 minuty temu, Admin napisał(a):

No skrzynek nie będzie przecież drugi raz. Będzie to ogromnie ciężkie trafić te fajniejsze itemy w ogóle w puli złotych, a co dopiero wylosować (pamiętajmy iż 12 godzin = całkowicie inna pula).. dlatego wzięliśmy jakkolwiek to pod uwagę w propozycjach.. Ale po to jest właśnie ankieta, część ludzi zawsze jest za, inni przeciw.

dla kogos kto zbiera te pixele i znam przypadki, ktore zeby kupic unikatowy set, to potem nie mialy co jesc (xD), jakakolwiek mozliwosc ponownego ich zdobycia to po prostu scam tak jak uzytkownicy wyzej napisali

Opublikowano
5 minut temu, Satanist napisał(a):

dla kogos kto zbiera te pixele i znam przypadki, ktore zeby kupic unikatowy set, to potem nie mialy co jesc (xD), jakakolwiek mozliwosc ponownego ich zdobycia to po prostu scam tak jak uzytkownicy wyzej napisali

No podkreśliliśmy to też w temacie skrótowo. Wiesz jak to się jest, czasem do ankiety warto dodać coś kontrowersyjnego (ruch większy) :pikachuAngry:.

Opublikowano (edytowane)

Opcja  NR 1 stanowczo nie, X razy było zaznaczane iż te unikaty nie wrócą na serwer ze względu na edycje limitowaną , gdyby doszło do pojawienia się ów unikatów będzie to potężny cios w plecy nożem dla osób które wydały krocie PLN w IS'ie / oddały PLNY innym graczom aby taki unikat zatrzymać ze sobą ze względu na wartość jaką sam w sobie posiada. Podpinam się do kolegi wyżej ZNAM RÓWNIEŻ TAKIE PRZYADKI. Mogą tylko sobie teraz pluć w twarz te osoby które wtedy nie grały i nie mają już możliwości nabycia ów pixeli(chyba, że od graczy które te unikaty posiadają). Można to zastąpić innymi NOWYMI UNIKATAMI, które również będą rotować co 24h do momentu dołączenia serwera OLD. Tym samym po fuzji zostaną usunięte i nie będzie możliwości ich ponownego nabycia. Jeżeli idziemy z duchem czasu trzeba szukać innych możliwości a nie częstować graczy tym co już było. 

Edytowane przez MaNu
  • Polubienie 1
  • Podziękowanie 1
Opublikowano

Przyznam szczerze, że kiedy zobaczyłem, iż propozycja wychodzi bezpośrednio od administratorów naszej ukochanej Pandorki, to lekko mną wzdrygnęło...
Skoro już zdecydowałem się zagłosować na 3 x NIE, to, tak jak moi przedmówcy, również spróbuję uargumentować moją decyzję:

Gracze, którzy zdobyli unikatowe kostiumy podczas eventów, uczynili to na podstawie obietnicy, że nagrody będą wyjątkowe i przede wszystkim limitowane czasowo. Argument dotyczący Atlantydy i jej zmian nie wydaje mi się trafiony (sam jestem tam za zmianami na +) – w tym przypadku gracze nie wpłacają regularnie prawdziwych pieniędzy, aby mieć dostęp do tego kontentu. Naruszenie tej obietnicy wpłynie nie tyle na wizerunek administracji, co przede wszystkim na zaangażowanie graczy w przyszłe eventy. Jeżeli przedmioty promowane jako Unikalne / Limitowane staną się dostępne w sklepie, gracze poczują, że inwestowanie i udział w wydarzeniach staje się bezcelowy.

Gry MMORPG w dużej mierze opierają swoją atrakcyjność na poczuciu rzadkości oraz prestiżu, jaki daje posiadanie limitowanych przedmiotów. Przypuszczam, że administracja dobrze zdaje sobie z tego sprawę. Złamanie tego modelu zniweczy sens inwestowania w jakikolwiek przedmiot z Item Shopa, poza np. unisexem 5/5 z wkładem. Lepiej skupić się na nowym, ciekawym kontencie, a stare unikaty dalej zostawić jako "motywację" do zarobku i pozostania na serwerze dłużej niż miesiąc:patrickLurk:.

Niestety, po odpaleniu nowego sezonu Pandory z ogromną reklamą i mnóstwem nowych graczy, trudno oczekiwać odpowiedzi innej niż "tak". Szkoda tylko, że nie towarzyszą temu żadne przekonujące argumenty. Wydaje się to trochę jak próba podejścia, które nie bierze pod uwagę długoterminowych konsekwencji dla społeczności gry.:pepemonkaS:

• Polubienie 8
  • Podziękowanie 2
Opublikowano

Wiele lat skakałem po serwerach prywatnych, żaden nie utrzymał mnie na dłużej niż na jedną edycję.
Dopiero Wasz projekt Pandory przełamał ten trend. Doszedłem do wniosku, że to przez FOMO spowodowane właśnie Limitowanymi Skrzynkami. Może to bardzo prozaiczny i na pozór marginalny powód (kostiumy to tylko dodatek i "efekt wizualny" do zawartości gry), ale to właśnie chęć gonienia i śledzenia nowych edycji Limitowanych Skrzyń motywuje wielu graczy do dalszej gry; zarabiania, wydawania pieniędzy, inwestowania, szpanowania - ta chęć poczucia się unikalnym i na swój sposób "elitarnym"

Z każdą kolejną edycją, te Starsze Unikaty przyciągają uwagę nowych graczy po fuzji, mógłbym nawet rzec, że jest to taki trochę "mistycyzm" w tym. 

Sam nie przypuszczałem, że po pierwszej mojej fuzji i zobaczeniu tylu "nieosiągalnych" już kostiumów z poprzedniej edycji, napędzi to u mnie taki HYPE na zdobycie tych, które podobają mi się najbardziej. Dla graczy zawsze będzie to dodatkowy argument by grać, nawet gdy wymaksowali już postać i wywalczyli się w PVP czy na wojnach. 

Biorąc przykład z długoletnich sukcesów gier typu Counter Strike GO/2 i tak naprawdę już każdej nowej gry opartej na Lootboxach właśnie. Ten hazard, ta dopaminka, unikatowość, kolekcjonerstwo - to napędza graczy i zatrzymuje ich na dłużej. 

Im bardziej coś niedostępnego i unikatowego - tym LEPIEJ! Nie odbierajmy Legendarności starym jak i kolejnym Limitowanym Setom.

Dlatego jestem stanowczo na NIE w pierwszej kwestii, a co do pozostałych dwóch innych - również NIE, ponieważ wydaje mi się, że stać Was na więcej :cat3:

• Polubienie 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...